Het is juist het y chromosoom dat gedegenereerd is (minder info dan het x chromosoom)
maar mannen doen dan weer niets met hun buis van Muller, is niet eens onontwikkeld terug te vinden. In de tekeningen.
Gelukkig werkt het bij de vrouw langer... en krijgen we geen prostaatproblemen...
Kiki: ik kon het onderwerp eigenlijk niet zo goed loslaten. Ik moest wel weer even googelen, het is zo lang geleden dat ik het onderwerp gehad heb bij Biologie, ik moest weer even ondervinden hoe het ook alweer zat . Ik hoop dat ik te begrijpen ben het is me nogal een stof. Ik ben zelf verbaasd dat ik hiervoor ooit geslaagd ben !
Het ontstaan van geslachtscellen heet meïose. De meïose verloopt in verschillende fases. Allereerst zal in een diploïde cel de chromatiden (verdubbelde chromosomen) van elkaar loskomen, dit gebeurt overigens in de celkern. Twee groepjes met een even aantal chromatiden, nu chromosomen genoemd, verhuizen ieder naar een celkern-helft. Daarna hechten de homologe chromosomen zich aan elkaar,waarvan 1 afkomstig van de ene ouder en 1 afkomstig van de andere ouder. Hierbij wordt erfelijk materiaal uitgewisseld, waarbij ook bepaald wordt welk allel dominant is en welk allel recessief. Vervolgens zal de celkern van deze cel oplossen, en komen de twee groepjes homologe chromosomen in het cytoplasma te liggen. Vanuit daar zullen de homologe chromosomen zich weer splitsen (X komt nu los van Y). Er ontstaan dus nu 4 groepjes chromosomen. Elk groepje chromosomen zullen zich naar hun eigen pool in de celkern begeven. Zodra elke set is aangekomen wordt een nieuwe celkern gevormd. Dan zal tot slot de celwand vanuit het midden oplossen, en heb je dus je (4) geslachtscellen (tweemaal X, tweemaal Y).
Zoals je hieruit kan opmaken is het dus niet mogelijk dat de geslachtscellen voor een teef sneller "klaar" zijn dan de geslachtscellen voor een reu. Zo leer je nog eens wat!
Je uitleg is goed. Maar na uitrijping, verliezen er toch nog X-en een stukje.....niet allemaal, maar het gebeurt.
Voor fabels ben ik niet zo te vinden, maar de spreuk die ik eerder heb aangehaald, blijft voor mij nog altijd staan.
Spreuken, fabels...lastig, beiden dezelfde oorsprong, denk ik. Boxershorts, voeding, medicatie,leeftijd, hormonen....
Ooeoeh!
Mag ik 'm inkoppen?
Mag ik?
Mag ik?
Het is net andersom hoor. Ze zien er in het begin allemaal vrouwelijk uit maar op een bepaald moment verschuiven de delen zich en vormen zich mannelijk. Dus een man is een overontwikkelde vrouw
En bij mensen is het zo dat de mannelijke cellen het snelste zijn maar de vrouwelijke het langst leven. Dus als je een 4 tal dagen voor je eisprong zou... Je weet wel.. Dan heb je iets meer kans op een meisje omdat de y cellen al op de plaats waren terwijl er nog heen eitje was en dus niet meer optimaal leven om te bevruchten. De x- jes zijn dan nog in prima staat en daar heb je dan meer kans op.
Maar een x kan geen y worden en andersom.
Wat ik zei over de prostaat ed. Dat heb ik van mn opleiding, van een arts die onze docent was. Het verklaart ook waarom sommige vrouwen vocht kunnen verliezen dat geen urine is. Dat is afkomstig van de prostaat. In dat geval is de prostaat namelijk verder als normaal ontwikkeld.
wat!? agree to disagree, ok ?
het SRY gen codeert bij zoogdieren voor het eiwit dat de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken initieert. het SRY gen ligt op het Y-chromosoom. embryo's zijn in eerste instantie bipotentieel en kunnen differentieren in zowel een vrouw als een man. SRY zet dus de mannelijke "weg" in gang
heel soms verschuift het SRY gen tijdens de meiose van het Y-chromosoom naar het X-chromosoom (crossing over). als het embryo vervolgens dit Y-chromosoom erft, wordt het dus een XY (man) met een vrouwelijk fenotype, en bij vererving van de X ontstaat een XX (vrouw) met een mannelijke fenotype
dat bedoel ik met 'uitrijping'.
jij noemde het eerder ook 'mutatie'.(als ik je niet goed gelezen heb, mag je het zeggen)
Joop; ik heb het over de genotypes. (die een gezonde haploïde gameet kan geven na bevruchting met een andere hap. gameet; zygoot; diploïd; XX of XY) de crossing over is enkel van tel bij de versmelting.
(onder invloed van TDf of SRY; verdere stimulatie geslachtsaanmaak)
Ik blijf er nog altijd bij dat bij de opslag in de epididymis de spermatozoa nog kunnen gaan van X naar Y.(een degeneratie, of zoals je wil; een verder 'uitgroeien' (Leydig)
over 'missers' en afwijkingen, als uiteindelijk resultaat na de bevruchting heb ik het niet (fragiele X (gebrek), Klinefelter...(XXy))
en Sam; het is omgekeerd; de Y-spermatozoa leven langer en zijn trager.
De X-en zijn snel en kortlevend.
Dat verklaart ook een stuk van de theorie; voor een 'jongen moet je sparen'.
hoge frequentie; meer vrouwen, lagere frequentie; meer mannen.
en Moos; er schuilt wel waarheid in die 'strakke broeken' die niet bevorderlijk zouden zijn voor de productie!
Zaadcellen worden best 'bewaard' en 'aangemaakt' bij een iets lagere temperatuur.(koorts is bijvoorbeeld niet bevorderlijk...)
Joop, heb je een medische achtergrond?
Ik zal mijn zusje eens vragen, specialist. Zovele onderzoeken, zoveel meningen, vooral op dit gebied...
inderdaad. heel simpel gezegd: TDF (= SRY) bepaalt dus, of je een man wordt of een vrouw. TDF ligt op het Y-chromosoom.
X en Y zwemmen volgens de laatste inzichten even hard:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1440662/
ik vind het wel een hele interessante theorie, maar er is mij niets bekend over een X-chromosoom dat een Y-chromosoom kan worden (behalve dus, dat TDF "per ongeluk" terecht kan komen van het Y op het X-chromosoom, en je vervolgens een man kunt krijgen met een vrouwenuiterlijk die ineens 7x goud haalt op de Olympische Spelen )
maar wie weet, over 5 jaar de Nobelprijs voor de geneeskunde ?
Wie weet.
Best interessant allemaal, ik zal na de paasvakantie eens vragen aan mijn fysiologie professor. Tot nu toe heb ik geleerd, en blijf ik opnieuw leren dat een X een X is en blijft en dat een Y en Y is en blijft.
Recombinatie daar gelaten en mutaties ook terzijde gelaten, zou het dus niet mogelijk zijn om "gewoon" ff te veranderen.
Er kan misschien wel een deletie zijn van een arm van een X chromosoom (maar geen idee of het ook echt gebeurt en of het levensvatbaar is), maar dat maakt het nog geen Y chromosoom geloof ik. Net zoals een nullisomische gameet met een disomische gameet geen levensvatbaar resultaat levert ook al heb je het correcte aantal chromosomen...
Ik weet wel dat er hieromtrent wel elk jaar een 'ontdekking' wordt gedaan met betrekking tot de snelheid, levensduur, ....
Sowieso vergeten veel mensen gewoonlijk dat net voor het einddoel in zicht is het vrouwelijk lichaam alle tot daar gekomen zaadcellen in een soort "slaap" brengt waaruit maar enkelen terug wakker worden... Snel of niet snel, lang levend of niet, die slaap haalt er de laatsten die niet geschikt genoeg zijn toch uit.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?